torsdag 5 juli 2012

Ny kunskap

Godmorgon "alla pigga och glada"! Under mina 13 år som lärare startade jag upp samtliga lektioner före lunch med den hälsningen. Alltid fick det någon att dra på munnen. Undrar om de minns detta, eller om jag (eventuellt) blev ihågkommen som "hon med de knäppa psykologiska experimenten"?


Ett experiment minns jag särskilt. Jag hade läst en kurs i neuropsykologi och där hört hur kopplingen mellan känslor och fysik kan funka. I korthet - man ler om man är glad, men det omvända funkar också - OM man ler så BLIR man glad. Leendet är inte bara en respons på en känsla, utan det kan också orsaka känslan!


Experimentet jag hade läst om (och skulle testa på mina egna elever) såg ut så här: Jag letade upp en "neutral" text - dvs den var varken speciellt kul eller speciellt trist. Eleverna fick läsa den. Hälften av eleverna fick ha en penna på tvären i munnen (som tvingar upp mungiporna) andra hälften fick ha pennan rakt ut (detta tvingar ner mungiporna). Efter en stunds läsning fick sedan eleverna skatta på en skala hur kul/trist de tyckte texten var. Resultatet i neuropsykologibok var att de som tvingat upp mungiporna under läsningen skattade texten som signifikant roligare än de med pannan rakt ut.


Jag fick ALDRIG detta resultat när jag testade på mina elever i psykologi. Möjligen berodde det på att experimentet alltid urartade i kollektivt gapflabb efter några minuter då folk sneglade runt i klassrummet och såg varandra sitta med pennor i munnen på det mest besynnerliga vis. Men jag jag är ganska säker på att den teoretiska kunskapen om detta fenomen fastnade. 


Och under mina år som sagt, hälsade jag eleverna med "godmorgon alla pigga och glada". Och de log. Och de tyckte psykologi var kul. Förhoppningsvis inte på grund av manipulering utan för att psykologi ÄR kul i sig själv!


Min utsikt när jag vaknade. Helt ok!

2 kommentarer:

  1. Jäpp Anton, du har ju varit med om en del tester...... Och överlevt...!

    SvaraRadera