fredag 26 oktober 2012

Promenad med tanke-ord

Igår testade vi en metod som jag själv tillsammans med Åsa kommit på. Vi ville dels att kursdeltagarna skulle få en promenad som avbrott på stillasittandet i kursrummet och dels att de lite fritt skulle komma igång att tänka på det vi håller på med, nämligen det kursen också heter: "Att leda ideella medarbetare (i kyrkan)". Vi hade en massa ord, typ idealitet, glädje, kyrka, församling, sammanhang... på papperslappar. 

Varje kursdeltagare fick på måfå ta fem lappar - fem ord. Jag instruerade sedan deltagaran att först under promenaden repetera orden om och om igen "som en papegoja", och sedan leka med orden för att försöka få ihop en dikt, en tanke eller en slogan. Tanken var att man utgår från orden, men stoppar själv in fler ord så det hela blir begripligt... När de kom tillbaka från tankeordspromenaden fick de skriva ned detta. Övningen gick över förväntan, slumpen och kreativiteten gav många bra tankar!


* Utveckla kyrkan, bli medmänniskans livsluft! * Jag bär med mig minnen av gemensamma arbetsstunder med funktionella volontärer. * Resurser som livslust, kraft och sunt förnuft ger bra verksamhet. * Ansvar, prioritera Gud, bli lyssnare! * Kyrkan: tidigare grå, nu välkomnande och ändamålsenlig, idel solsken! * Allena gör mulen arbetsstund, sammanhang ger kraft. * Tänk en framtid där vi delar våra ideér, kanske gör det att fler ideella får lust att arbeta i kyrkan. * Mål att lyssna. * Att ta emot hjälp av medmänniskor kan göra oss glada i kyrkan. * Tidigare trångsynt men arbetsstund med Gud ser nya resurser. * Gemensamt och med sunt förnuft kan vi tillsammans hjälpa vid behov. * Av en kreativ idé kan det bli en ideell funktionell volontär. * Trångsynthet gör mig lika arg som oövertänkta prioriteringar så nu tänker jag ta ansvar för att skapa en ny mötesplats för frimodiga och vidsynta medmänniskor. * Kyrkans gemensamma kraft är och förblir densamma det vill säga Jesus Kristus! * Minns behoven, grupperna ansvarar för jobbet. * Fördela och prioritera ändamålsenliga uppgifter för ideella. * Tidigare grå församling, nu glädjande fördelning. * Omedelbara initiativ i en grå och mulen värld. * Medmänniskan får lust att fråga och hjälpa. * Utveckla arg, skapa balans mellan sunt förnuft och känsla. * Mål kan vi tänka, att vara kan hjälpa oss att lyssna och det gör oss glada och skänker livsluft. * Öppna trångsynt församling mot världen, skapa nya djärva mål!

Det var riktigt roligt att utveckla metod med Åsa! Jag hade först en grundidé, Åsa förfinade den och förpackade den (dvs kopierade upp orden på lappar), sedan instruerade jag. Nu har vi idéer om att ytterligare vässa denna metod genom att ha fem färger på lapparna - och man tar en lapp av varje färg. På så sätt kan man styra mixen av ord - Någon hade nu fått BÅDE "Volontär" och "Ideell" samtidigt, och det känns ju lite onödigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar