torsdag 16 augusti 2012

Bergspredikan

...Och varför gör ni er bekymmer för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er att inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer skall han då inte klä er? Så lite tro ni har! 
Gör er därför inte bekymmer och fråga inte: Vad skall vi äta? eller: Vad skall vi dricka? eller: Vad skall vi klä oss med? Efter allt detta söker hedningarna, men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga...
Idag uppe på berget gjorde vi följande övning (inspirerad från IE-metoden som jag fick pröva på några gånger när jag läste en kurs i kyrkohistoria som Uppsala universitet, Sigtunastiftelsen och Abrahams barn gav).
Jag bar grundkursarna sprida ut sig så att de fortfarande kunde se varandra, men inte störas av någon annan. Där fick de sitta och "låtsas sig bort" till saligbrisningarnas berg i Galiléen. De skulle tänka att de var en av lärjungarna (eller en anonym åhörare) som just hört Jesu bergspredikan och att de inte mindes allt, men passagen om att inte göra sig bekymmer var något som dröjde sig kvar i tankarna. Sedan fick de skriva en "short story" där de i jag-form beskriver hur de hört Jesus på berget och nu satt och mediterade över texten och funderade på vad Jesus ville säga just dem.

Reflektionsövning på Skuleberget (Saligprisningarnas berg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar