fredag 1 juli 2011

Strövtåg i Betlehem

Nyss satt jag och filosoferade på ett café i Betlehem. Jag trivs som fisken i vattnet men det är också emellanåt lite ensamt här. Just att sitta på fik blir lite trist när man inte har någon att surra med, men jag plockar fram datorn och låtsas att jag är en "superbloggare" med 1,5 miljoner läsare i månaden som t.ex. "underbaraclara" har. Men det är en klar fördel att resa själv också eftersom man kommer i kontakt med så många människor. 

Nyss kom jag i samspråk med en shopägare, Jack, som är katolik. Hur trevligt som helst och intressant. Han arbetar med att snida olivträ och visade lite "under disk" ett par politiska krubbor med de tre vise männen utanför muren till Betlehem. Lite kreativt är det att göra krubbor som stämmer med situationen idag, men samtidigt trist att han måste ha dem "under disk" för att inte skrämma iväg vissa pilgrimmer. 

Jag strövar planlöst vidare i Betlehem, hälsar på födelsekyrkan som är ganska tom på folk. För en gångs skull är det riktigt fridfullt när jag går ner till själva födelseplatsen som ligger en trappa ner. En stjärna markerar platsen med stort P där vår frälsare Jesus föddes för typ 2000 år sedan. Ganska mäktig känsla att vara där! Ute i det skarpa solljuset igen söker jag efter "Stars and Bucks coffe shop" som ska finnas i Betlehem. Frågar lite olika folk, men de har ingen koll och pekar mig än hit, än dit. Känner vätskemätaren börjar nå botten och slinker in på Peace Centers café och sörplar cola light och bloggar. Om fem (!!!) timmar börjar kvällens konsert i den lutherske kyrkas kulturcentrum "Dar Annadwa". Fyra grupper musiker och dansare från Sverige är här för att möta fyra palestinska grupper. På dagarna har de workshops och på kvällarna ger de konserter. Det är bara 10 shekel i inträde och det väntas mycket folk. Jag hörde ett band repa för ett tag sedan och det verkar minst sagt lovande!

Efter fiket rinner plötsligt energin till och jag beger mig ut på långpromenad med stavarna i Betlehem. Från Dar Anadwa går jag mot checkpointen och följer muren när jag stöter på den. I en ficka på betlehemssidan träffar jag på Anastasis shop. De har muren på tre sidor om sitt hus och är förtvivlade då deras bensinmack inte längre nåddes av en endaste kund.

Väl tillbaka igen på ICB är jag dels trött och får dessutom ganska ont i öronen av den höga musiken så jag beger mig tillbaka till Jerusalem i skymningen. 

2 kommentarer:

  1. Trodde Stars and bucks bara fanns i Ramalllah. Såg det där lite sömndrucken och fick för ett ögonblick för mig att det vars Starbucks :)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    "Stars & Bucks" har spridit sig... Finns nu i Ramallah, Betlehem och Nablus! Så nice och roligt att det går bra för dem!

    SvaraRadera