lördag 9 juli 2011

Dansföreställning på ICB

Igår var jag i Betlehem hela dagen och deltog i en konferens om foto och film i Betlehem. Hela salen på ICB (den lutherska kyrkans kulturcentrum, Dar Annadwa) var smockfull, ca 300 åhörare fick höra om tidiga fotografer och ta del av några av deras bilder från Betlehem på 1800-talet. Så trevligt! Roligast var föreläsningarna om film och när vi fick se gamla svartvita stumfilmer från Betlehem! En av föreläsningarna handlade om "Ibrahim and Bader Lama and their contribution to the arab cinema" och det faktum att dessa filmmakare var från Betlehem! Den allra första filmen hette "A Kiss in the Desert" och skulle vara den första arabiska filmen! Egypten hävdar å andra sidan att DE är först så det är lite animerade diskussioner kring detta. Frågestunden blev hur skojjig som helst, en man i publiken undrade om Ibrahim och Bader Lama på något vis hade att göra med det israeliska filmbolaget "Lama productions". "Absolut inte!" sa föreläsaren, helt osannolikt och otänkbart! En annan kvinna frågade om kanske Ibrahim och Bader Lama var släkt med Lorenzo Lama i Falcon Crest... osv. Jag funderade en stund på om någon skulle fråga om måhända Ibrahim och Bader Lama var släkt med Dalai Lama - för det verkade ett tag som alla i publiken filosoferade över vilka "Lama" som man kände till... 

Efter föreläsningen var det en dansföreställning som jag sent kommer att glömma! Det var ICB´s egna dansare som framförde en timmes dansföreställning som både var traditionell Debke och många inslag av modern dans.

Scenen var från början helt nedsläkt, och i mörkret kom danstruppen in och höll upp tidningar som det projicerades en filmsnutt på. Tydligt var att det var palestinsk historia, men detaljerna var svårt att hänga med i då det var på arabiska. Men kraftfullt, vackert och medryckande var det!

Vacker pardans!

Slutposen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar