tisdag 27 december 2011

Hålet efter roten...


Det känns som vart man än vänder sig i det Heliga Landet så finns det en kyrka, synagoga eller moské som markerar en speciellt helig plats. En plats jag tycker är cool och lätt bizarr är ”det heliga korsets kyrka” som ligger i västra Jerusalem, inte så långt ifrån Knesset.
Bovet, min ”guru” på denna resa var där 1858:
”I den sista dal, som man har att genomtåga, ser man, vid pass 200 steg till höger om vägen, en vacker byggnad med höga murar; det är det heliga korsets kloster. Det är bebodt endast af fem georgiske munkar; hvilkas gärstfrihet och fördragsamhet berömmas; man skulle också kunna berömma deras mod; ty de äro mycket blottställde för Bedouinernas och de fanatiske muselmännens plundringar. Det är icke många år sedan araberna en natt gjorde sig herrar deraf och mördade archimandriten. 
   Hvarje kloster i det heliga landet fäster vid sitt namn något minne, som helgar det. Det ifrågavarande påstår sig i sin kyrka kunna visa, väl icke sjelfva Jesu kors, men åtminstone det hål, hvaruti det träd var planteradt, af hvilket korset gjordes. Men, nu nog för idag af legender och kloster!”
Ojoj, det verkar som själva Bovet, som i hela boken hittills så plikttroget skildrar det han upplever får nog! Jag ler lite när jag tänker på detta kloster - hålet från trädet som korset var gjort av...! Hur troligt är det, på en skala, att man kan hålla reda på detta? Låter mer som någon ville få till ett eget ”holy place” och hittade på det hela... Men när man kommer dit och ser med vilken iver och andakt munkarna än idag sköter om sitt kloster fylls jag ändå av vördnad. Vilken fantastisk historia, och vilket kulturarv att vårda! ”Hålet efter roten till trädet som blev ett kors”...!!!http://www.biblewalks.com/Sites/CrossMonastery.html


Kors-kyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar