tisdag 20 november 2012

Uppsala!

Det blev en trevlig dag i Uppsala idag! Rafflande debatt i universitetsaulan, promenad på stan med en kollega, besök på Apple store (ny sladd till Airen), häng på Missionskyrkan, träffade en gammal bekant från förr, god middag på nice italiensk restaurang, mörkerfotografering samt Modomatch (2-0 till Modo) på O´Learys. Nu i sängen.

På debatten blev jag förvånad över ett inlägg - en kvinna hävdade på fullaste allvar att "araberna har fått det så mycket bättre i "Judéen och Samarien" när bosättningarna är där med sina fabriker." Hela meningen andas både okunskap om hur mycket bosättningarna är ett hinder för en framtida fred och tvåstatslösning och en grav partiskhet. Men många representerade också andra sidan i debatten så det ska bli synnerligen intressant att se vilka beslut som kommer av detta. 

Jag kan tycka att det var på tok för mycket fokus på "vem skjuter raketer först" eller "vilka är ondast" istället för konstruktivt tänk om framtiden. Utskottets förslag till text är: "Svenska kyrkan stöder fullt ut Israel som suverän stat inom inter- nationellt erkända gränser och likaså en suverän palestinsk stat på Västbanken, inklusive Östra Jerusalem, och i Gaza. Det innebär en tvåstatslösning baserad på 1967 års gränser. För att nå dit måste den israeliska ockupationen av de palestinska områdena snarast upphöra. Det är en hållning som också kommer till synes i internationella nämndens svar på Kairosdokumentet, där flera av de konkreta krav som motionären räknar upp finns med." Det är ju inte direkt jätteradikal skrivning. En tvåstatslösning med erkända gränser känns mer realistiskt än en enstatslösning och dessutom (tycker jag) är det definitivt något som gynnar Israel - numera bor det ju fler palestinier i Israel/Palestina än israeler. Israel skulle hamna i en synnerligen bekymmersam situation om man i numerärt underläge vill fortsätta vara en demokratisk judisk stat.2 kommentarer:

  1. Fler palestinier än palestinier?
    Jag är inte tillräckligt insatt för att inse var det är felskrivet.

    SvaraRadera
  2. Tack! Ska genast rätta detta!

    SvaraRadera