söndag 18 november 2012

Tänka rätt?

"Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större!"

Ja, så står det faktiskt över dörren in till universitetsaulan i Uppsala. Många gånger som jag varit där har jag antingen irriterats eller tänkt att de kastat om orden i devisen. Vem bestämmer vad som är "tänka rätt"? 

När det gäller LCHF är det helt klart vad som är rätt tänkande. Jag blev varse detta i morse när jag for till ICA för att handla frukost. Bröd, ris, pasta och potatis är dåligt. Skämmas ska man om man handlar sådant! Ägg, fett, proteiner är bra. Duktig flicka om du handlar detta. 

På Ica hade jag huvudvärk, var trött, förkyld och hungrig. När jag gick förbi brödavdelningen kom bagaren precis ut med en plåt nygräddade surdegsstenungsbakade chiabattabröd. En underbar doft spred sig i affären. Jag klämde lite på ett bröd. Det var fortfarande ljummet och alldeles fluffigt... MEN min hjärna är programmerad så att det är SYND att ge sig hän åt detta frossande. Det känns lika syndigt som att gnaga på sockerbitar.... Men ändå.... fluffigheten... doften... SUGET! 

Nästa gång ska jag försöka tänka rätt istället....!

2 kommentarer:

  1. Jag funderat över den där "tänka rätt" grejen, ända sen jag började plugga där, men jag tror att jag gillar den. Jag tycker den är ärlig. För ofta är det ju så att vi bara gillar fria tankar om de på något sätt påminner om våra, eller åtminstone lär oss något nytt eller gör oss mer nyanserade eller nåt: SD-politiker som menar att Sverige är deras land och inte Zoran Ismails blir liksom inte så stort. Eller kvinnoförakt, eller vad som helst som strider mot våra egna grundtankar. Och då tycker jag att det är bättre att säga det rakt ut. (Ingen jäklarns öppen arena för olika perspektiv här inte! Fast jag upplever nog universitetet som rätt tolerant ändå.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo.... jag har sett devisen som en hyllning till logiken, om hur vetenskapen ska "skära in" i allt tankefluff och urskilja det som är rätt. Universitetet ska inte stå för en massa fria tyckanden utan ha en stabil vetenskaplig grund. Skilja väsentligt från oväsentligt med "Ockhams rakkniv". So far so good. Men i en tid när det fria ordet och de fria åsikterna värderas högst av allt blir det allt bra märkligt ändå! Men å andra sidan sätter orden griller i huvudena på oss och vi börjar reflektera. Så det är bra. Hade det stått "Tänka rätt är stort men tänka fritt är större" hade vi nog inte reagerat?

      Radera