lördag 21 september 2013

Stöde

I förrgår var jag i Stöde och höll en kurs som hette "Solidariskt altarbord". Det handlade om att anlägga trädgård, odla blommor och annat, smycka altarbord och idealitet. Jag känner mig fortfarande lite upplyftad i hjärtat av den kursen! Stöde församling har sitt församlingshem så fint intill ljungande och de har så många kloka tankar om odling att jag knappt vet vart gav ska börja när jag vill beskriva det hela.

Ett sätt att skapa ökad delaktighet i kyrkan är att dra in människor i sådant de redan älskar att hålla på med. Många håller på, och känner djup tillfredsställelse, när de jobbar med händerna i jorden. Idén här är att man kring församlingshem och kyrkogårdar har olika odlingar som dels ger folk möjligheten till gemenskap och arbetsglädje när de håller på att påta i dessa trädgårdar. Det medför också att man kan smycka sitt altare i kyrkan med egenodlade blommor! Snacka om win-win!

Vi hade en florist från ett företag som var fairtradecertifierad och hon hade en vision att församlingen kunde odla vissa slags blommor och grönmaterial som hon annars köper från en grossist, och i gengäld kommer hon ju att sälja blommor av annat slag som inte går att odla på frilans på våra breddgrader, ökat samspel istället för konkurrens, win-win där med!

Kanske låter det för bra för att vara sant? Men om det funkar är det väl värt att prova? En av föreläsarna berättade att en täppa på 25m2 redan efter två år börjar ge vinst till en församling. Värdet i den ökade delaktigheten är inte inräknad dessutom! En trädgårdsarkitekt/vaktmästare berättade om växtval som underlättar vid gräsklippning och som frilade tid till att göra andra saker, så inte ens argumentet "merarbete" behöver lägga hinder. Så, egentligen finns det inget att vänta på, greppa spaden och börja gräv!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar