torsdag 7 mars 2013

Tillgänglighet

En i vår grupp sitter i rullstol. Det är inte direkt världsunikt, kan man tycka. I checkpointen mellan Betlehem och Jerusalem kändes det som om soldaterna aldrig varit med om en rullstolsburen människa tidigare. Revolvergrindar är inte riktigt konstruerade för rullstolar, inte den skyhöga trottoarkanten heller. Skranken som man går i när man ska till revolvergaten är också för snäv samt utgångssnurran vid passkontrollen likaså. 

Vid sista snurran satt en soldat och kollade pass. En liten bit bort fanns en dörr som var stängd, men som en rullstol skulle kunna rulla ut genom. Soldaten såg helt oförstående ut när vi kom. Vi väntade. Vi frågade vad de gör när rullstolsburna människor ska igenom. En axelryckning till svar. Efter en lång stund ropade han på en kompis som efter mycket bökande hittade en nyckel som passade till dörren.

Säkerhet, tillgänglighet, lika rättigheter, smidighet, bemötande... Listan är lång på saker man bör beakta när man gör en analys av Betlehems checkpoint, sedd ur rullstolsperspektiv. Jag tänker att vissa anpassningar skulle vara mycket enkla, till exempel sluttande trottoarkanter, eller att man har koll på vart man har nyckeln... Efter igår undrar jag bara, finns viljan? Det kändes inte som det.
1 kommentar: