söndag 2 december 2012

Dagens engagemang

Söndag och första advent. Snön ligger djup utanför dörren. Nu är det guldläge att tända ljus och sitta inne och käka nötter eller nåt. På nyhetsmorgon tränger omvärlden på i denna myspyslycka och jag blir varse problemen i Nepal. I Nepal har många kvinnor det svårt på grund av misshandlande män. Några kvinnor dräper till slut sina män och hamnar i fängelse. Detta hamnar på nyhetsmorgon för att ett barnhem som tar hand om dessa kvinnors barn kanske får ett pris idag för sitt arbete. Det skulle leda till att de kan ta hand om fler barn och kanske bygga sig ett eget hus istället för att behöva vara rädd att byta hyreskontrakt gång på gång.

http://ecdcnepal.org

Några tankar grunnar jag på just nu. Dels vad mycket det finns att engagera sig i och vad många engagerade människor det finns runt om i världen. Stort!

Den andra tanken jag får är att jag hoppas man också kan jobba på systemet i Nepal så att man kan angripa grundorsaken också - att kvinnor ska kunna känna att det finns samhällsinstanser som går till botten med varje misshandelfall! Det visar på vikten av att stödja demokratiutveckling, kvinnororganisationer och annat i civilsamhället! Det är ju betydligt bättre om kvinnorna kan polisanmäla sina män när de misshandlar dem så de får buras in istället för att kvinnorna ska slå ihjäl dem!

Sedan tänker jag att när vi ser dessa underbara men lidande barn i TV och andra media är mångas första impuls att vilja stödja barnan. "Inte en krona ska gå till annat än BARNEN" brukar det heta i vissa välgörenhetsorganisationer. Visst behöver man göra det, men man behöver samtidigt angripa roten till det onda - och det gör man till exempel genom att stärka länders civilsamhällen så att själva samhällena förbättras!

2 kommentarer:

  1. På Rapport nu kl 9.00 pratade man om hur svårt vi i Sverige har att ta emot flyktingbarn. Enl FemiTolv behöver varje kommun ta emot 8 barn i år, så har vi löst det. Ändå fattas det 4 700 plats nästa år. Se http://www.svt.se/nyheter/sverige/kommuner-sager-nej-till-nya-flyktingar.
    Episteltexten på första advent är från Upp 3:20 "Se jag står vid dörren och bultar..."

    SvaraRadera
  2. Bra kommentar! 8 platser låter överkomligt bara viljan finns! Jag hörde idag att det kanske blir hem för ensamkommande flyktingbarn här i Docksta. Tydligen ska Sjöliden öppna sina dörrar. Hoppas resten av byn välkomnar detta också!

    SvaraRadera