måndag 3 december 2012

Centralafrika

994 av 1000 svenskar känner inte till den enligt läkare utan gränser som gjort en undersökning. Det är världens näst största katastrof och den utspelar sig i Centralafrikanska republiken. FEM lokala och TVÅ internationella rebellgrupper slåss om landets naturtillgångar. Knappast några hälparbetare kan arbeta där på grund av den extremt höga säkerhetsrisken. samtidigt behöver hälften av landets invånare akut hjälp för att inte svälta ihjäl, allt på grund av rebellernas girighet.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fa-kanner-till-varldens-nast-varsta-katastrof

Varför skriver jag om detta? Well, jag tänkte att nu är det i alla fall en till som känner till katastrofen (jag) och kanske några till - du som läser till exempel.

Är det någon som har koll på vad världens största katastrof är?

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag hittade din blogg genom att googla Centralafrikanska Republiken. Jag har också uppmärksammat artikeln i DN som du länkar till, eftersom jag själv bott i Centralafrikanska Republiken i halva mitt liv. Det är jättebra att krisen (äntligen) uppmärksammas, men samtidigt är jag ganska besviken på att landet beskrivs mer eller mindre som en krigszon. Det är inte alls den bilden jag har. Jag har skrivit om detta på min blogg: http://emeliemararv.com/?p=1365

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie och tack för det klarläggande blogginlägget! Jag jämför nu lite med Israel/Palestina som jaghar erfarenhet ifrån och där är det många som har bilden av ständig konflikt överallt, en bild som man inte känner igen när man har "markkontakt". Jag bodde där under senaste kriget mot Libanon och märkte inte mycket (förutom internflyktingar från Galliléen som tog in hos släkt, vänner eller på hotell i Jerusalem). Nåväl, mediabilden och verkligheten är inte alltid samstämmiga. Nevertheless är det bra nu att fokus hamnar också på Centralafrika, jag hoppas verkligen situationen där ska vända till det bättre!

   Radera
 2. Är det någon som har koll på vad världens största katastrof är?

  Somalia som har toppat listan länge?

  http://www.voanews.com/content/un-somalia-will-remain-largest-humanitarian-crisis-in-the-world--138113363/151126.html

  SvaraRadera