måndag 21 november 2011

Cinderella-moment

Helgen har varit magisk! Eller helgen, det har varit långhelg i fyra dagar för min del. Jag hade den stora äran att närvara i Uppsala när 67 nya professorer skulle installeras av universitetets Rektor magnificus och bli installandi.  Extra hedersamt var det naturligtvis att få bli bjuden på denna baluns av professor Jim. TACK JIM!


Under veckan har de olika nya professorerna fått hålla installationsföreläsningar i sina ämnen som på ett sätt som "vanligt folk" kan ta del av. Snacka om folkbildning! Jim gjorde ett MYCKET bra jobb och höll en intressant föreläsning på ämnet: "Nya Testamentets exegetik som akademiskt ämne med relevans för andra ämnen och för alla människor" Föreläsningen bjöd på klokhet, några skratt och en del att klura på. Som det ska vara. Helt strålande på bra svenska dessutom vilket är en extra utmaning för en relativt nyinflyttad amerikan! Hatten av!


I fredags hölls själva installationsakten i universitetsaulan och det var sååå spännande att få vara med! I flera veckor har jag letat lämplig klänning och klurat ut hur jag ska få på mig, och GÅ i ett par "klackeskor". Innan hade jag gruvat mig en hel del för när jag provat klänningen hemma har jag känt mig så utklädd, och i taxin våndades jag när min klänning kändes enormt stor med allt tyll som flöt upp på instrumentpanelen i bilen. När vi väl kom till universitetsaulan så såg jag genast att det var flera andra damer som också hade tyll i sina galaklänningar, och att min klänning verkligen platsade! DÅ andades jag ut och mitt allra bästa festhumör infann sig! Vi fick platser uppe i galleriet trots att aulan där nere inte var fullsatt - lite snopet, men vi satt på främsta raden och fick magnifik överblick!


http://www.unt.se/uppsala/24unt-nya-professorer-installerades-1539375.aspx


Efteråt var det så dags för bal på slottet! En buss hämtade oss från aulan och svängde upp till Uppsala slott. Vilken magnifik känsla det var att få skrida in och uppför alla stentrapporna i slottet! Vi bjöds på champange i trappan och letade oss fram till vårt bord.


Vi höll till i Riddarsalen där det var festdukat med kandelabrar och bordsmarsalker i vita kostymer och vita handskar. Jag räknade i bordsplaceringslistan till 102 professorer i salen! Det är inte utan att man blir ödmjuk inför den samlade kunskapen i rummet! Jag hamnade med Jim tvärs över bordet och den nya professorn i nationalekomomi till höger. nice, nice! Det var massor att prata om och humöret var verkligen på topp! Jag tror bestämt jag satt och log från öra till öra hela kvällen! Orden tar nästan slut när jag tänker på vilken toppenkväll det var...


Menyn:
Kallrökt lax med pocherat tryffelägg samt spenatbröd
Helstekt hängmörad entrecote med murkelsås samt råstekta rotsaker
Hallonbomb med vintrig fruktsallad


Drycker: 
Vinum Universitatis Prosecco 2010
Vinum Universitatis Bianco di Custoza 2010
Vinum Universitatis Valpolicella Superiore 2007
Vinum Universitatis Recioto della Valpolicella 2007
(Universitetet har tydligen en egen vingård!)


Efter middagen blev vi "anförda" av vår bordsmarsalk till kaffe och avec en trappa upp i slottet, tror det var själva vinden! Myyysigt! Under tiden röjdes Riddarsalen så att dansen till livemusiken kunde ta vid. Min kavaljer var verkligen en fena på att dansa! Jag själv är verkligen usel på att dansa, men Jim kunde på något vis få det att se ut som dans ändå, vilket kräver stor skicklighet. Jag snurrades och snurrades och i slutet av en låt blev jag vikt bakåt i en klassisk Hollywoodposé, magiskt säger jag bara att få ha varit med om det!


Förrätten

Jag och professor Jim

Installationsakten i universitetsaulan

Galleriet på slottet
När man ville hämta andan kunde man gå in i ett jättelikt galleri och titta på slottets konst. Där kändes det som jag hamnat i en Jane Austen-film, det var verkligen känsla att glida runt i balklänning med en "Mr Darcy" vid armen. WOW!


Nu hänger min klänning i sin påse i garderoben och jag sitter och deppar lite i någon slags post-installations-melankoli och undrar om jag någonsin hamnar på "bal på slottet" igen. Det gav verkligen mersmak på alla sätt! 


När Askungen i fortsättningen frågar "Vad är väl en bal på slottet?" svarar jag: "Everything plus lite till....!" Och suckar. Djupt!

3 kommentarer:

  1. :) Men det är väl naturligt med en liten svacka när man just åkt högsta puckeln i berg- och dalbanan??? don't-stop-thinking about tomorrow, tralala

    SvaraRadera
  2. Jag förstår preciiis även om makens promovering med tillhörande bal ligger drygt femton år bakåt i tiden.

    SvaraRadera
  3. Vad trevligt, tänk en bal på slottet aldrig mig förunnat :(

    SvaraRadera