onsdag 26 oktober 2011

Att höra...

Nu hör jag som en fladdermus. Känns det som. Har sedan tre veckor hörapparater! I femton år har jag då och då funderat om jag egentligen hör dåligt, men inte riktigt tagit tag i frågan på allvar. Före sommaren fick alla på jobbet hälsotesta sig hos Previa och eftersom jag inte kunde göra cykeltestet fanns tid över för en hörselkoll. Mycket riktigt, jag hörde USELT!

Sedan blev det väntetid och inte förrän nyss har jag fått mina första hörapparater.

Det var lite märkligt första möte med audinomen efter det större hörseltestet - hon pratade om att det numera finns "tekniska hjälpmedel" som gör att man kan höra bättre. Som om ordet "Hörapparat" är tabu att säga??? Tydligen är det så, glasögon kan man säga utan att rodna, men HÖRAPPARAT viskar man fram. Även i vården. Även en hörseltestare. Märkligt.

Hur som helst, jag fick kvittera ut två st "Tekniska hjälpmedel" och sedan kalibrerades de enligt mina hörselkurvor. High Tech! När jag fick dem på för första gången kunde jag inte förstå varför det bullrade så i det tidigare tysta rummet. Tänkte att det kanske var audionomen som inte satt still på stolen, men sedan upptäckte jag att det var SEKUNDVISAREN som levde om! Hade verkligen inte lagt märke till den förut!

Första dagen med hörapparaterna var dyngjobbig - det kändes som varje litet ljud borrade sig rakt in i hjärnan på mej och lämnade klösmärken. Fick migränkänning och gick hem tidigt. Dag två gick det lite bättre, men när jag själv pratade lät det i min skalle som om jag ständigt pratade i mikrofon. Så jag började viska. Ingen hörde vad jag sa. Snopet!

Nu efter tre veckor börjar jag få koll på det hela. Glömmer då och då hörapparaterna hemma, men åker då hem på fikarasten och hämtar dem för MED apparaterna fattar jag nu hur uselt jag hör UTAN dem! Som om jag drar på mig en vadderad påse över huvudet om jag drar ur dem ungefär.

Jag tror också att mitt IQ stigit med minst 10% sedan jag fick hörapparaterna - hjärnan behöver inte längre koda VAD som sägs och den kapaciteten som frigjorts har istället lagts på att processa det som sägs. Ett klart framsteg!

Sedan kan jag nästan helt lägga ner mina avancerade gissningsstrategier - typ när jag haft en grupp eller klass framför mig som diskuterar saker och nån pratar tyst har jag ibland GISSAT vad personen säger eller typ LÅTSAS att jag är med i samtalet som egentligen för mig är en stumfilm. Mitt fiffigaste knep om det blivit pinsamt tyst är att ställa frågan: "Hur tänker ni andra?" och försökt framställa mig själv som demokratisk och inkluderande istället för att simpelt säga "VA???"

Faktiskt himla skojigt det hela! Det känns som jag utrustats med en superpower! En klar nackdel finns det dock - mina undulater hemma låter verkligen förskräckligt! Får se hur det blir med dem i långa loppet...

Hörapparater är verkligen en teknisk gren...Löv har börjat BULLRA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar