fredag 6 maj 2016

Arlanda

Sämre kan man ha det än två timmars väntan på Arlanda. I och för sig är jag på väg hem, inte bort. Men känslan är densamma, jag är på väg! En del nya erfarenheter fick jag på prostresan med Luleå stift, och några nya ställen dit jag definitivt kommer återvända när jag reser med grupp. Synagogan Kol Haneshama var ett sådant exempel. En synagoga där rabbinen varit i Taizé och blivit inspirerad av sångerna där så han tagit med sig dem och sjunger dem i synagogan.

Mest av allt har jag blivit inspirerad att studera efter den här resan! Dels för jag har dålig koll på en massa saker. Jag märkte till exempel att jag inte hade en susning om hur många som bor i Ramallah, och dessutom tänkte jag helt fel när jag skulle uppskatta antalet. Hu! Inte för jag vill vara ett "levande lexikon", men jag vill ha lite koll på basics. På STI fick vi höra Jesper Svartvik föreläsa om judisk-kristen dialog utifrån fem olika judiska högtider. Det kändes som hjärnan öppnade upp när jag lyssnade och en massa nya associationsbanor skapades! Häftigt! Jag tänkte då på min futtiga tillvaro till vardags hemma där jag så lätt hamnar i samma mönster - tv - iPad, städa - vattna blommor... Inget fel i det, men när det blir BARA det dag efter dag efter dag känns det som livet kommer springa ifrån mig på något sätt om jag BARA fortsätter så. Nu vill jag skriva mer, läsa mer och uppleva mer!

En häftig upplevelse i Jerusalem var när jag med en av prostarna besökte tatueringsstället. Tatueringsstället är specialiserat på pilgrimstatueringar och motivpärmarna dignar av alla religiösa motiv! När jag satt där och funderade på att lägga till lite till mitt armeniska kors kom en man och bjöd på koptiskt bröd från mässan. Man bakar 12 bröd, berättade han, och något eller några av bröden används i mässan, de andra blir "Agapebröd" som man kan dela ut till vänner och bekanta. Så där, i tatueringsstudion, satt jag och tuggade detta bröd medan prosten fick sitt Jerusalemkors på armen. Märkligt, mäktigt och annorlunda!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar