söndag 31 juli 2016

Varifrån kommer du, och vart är du på väg?

Nu har bloggen blivit glömd ett tag igen, jag har varit upptagen med att segla. Jag har varit i Bönhamn (några gånge), Häggvik, Lövvik, Sandslån, Edsätterfjärden, Övik, Ulvön och Docksta. Snurrat runt liksom. En massa nätter i båten har det blivit, just nu 11 i rad och fler på gång.

På Ulvön lade jag till bredvid en Albin Express och mannen i båten frågade mig: "varifrån kommer du och vart är du på väg?" En helt normal fråga som jag kunde svarat "Härnösand - Docksta" på, men jag tolkade frågan existentiellt och sa att jag inte riktgt visste. Det beror på vindarna.

Frågan har nu följt mig några dagar när jag fortsatt snurra runt mellan olika ställen. Jag vet vart jag har varit (rent existentiellt alltså), och att jag inte vill dit igen. Igår var det dockstadagen och fem år sedan jag träffade mannen som byter tjejer oftare än jag köper nya jeans. Fem år! Hur mycket elände förde det inte med sig! Det har satt stort avtryck på dessa fem år, och när jag styr vidare i livet söker jag främst sammanhang där jag känner att jag kan utvecklas. Men vart är jag på väg? Jag önskar ibland att jag visst det.

Igår nattseglade jag mellan Docksta och Bönhamn. Det var en synnerligen vacker natt och även om jag var lite lagom trött och less när jag lade ut från Docksta, blev det ett lugn och en pigghet som kom i mig så fort jag stack iväg! Hela Dockstafjärden låg blank och fin, men efter Ytternäsan gick jag i rullande gammsjö. Men jag såg en upplyst hamn på hela resan. Bönhamn! Igen, tolkningen blev givetvis djupt existentiell och jag började spontansjunga på Ylva Eggehorns psalm med bland annat raderna "var inte rädd, det finns en mörklagd hamn, du ser den inte nu men färdas dit". Jag tänkte att tids nog ska jag gå in i den mörklagda hamnen, men just nu navigerar jag efter olika ljuspunkter. Segling, vänner och min båt är stora ljuspunkter i mitt liv just nu!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar